Lippai Andrea és társulata a FlamenCorazonArte [www.flamencoshow.hu]

Bemutatkozó

Biográfia

Lippai Andrea - Biográfia 11985-ben végeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán, majd 6 évig a Győri Balett magántáncosaként dolgoztam, de egy lábsérülés véget vetett balett-táncos pályafutásomnak. Mivel a Győri Balettnél eltöltött évek alatt elvégeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett és társastánc pedagógus szakát, így balettmesterként helyezkedtem el a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában. Balettmesteri munkám mellett volt időm és lehetőségem más táncműfajok iránt is érdeklődni és egy nyári tánckurzuson részt vettem különböző órákon, melyek közül a flamenco annyira magával ragadott, hogy úgy döntöttem komolyabban szeretnék elmélyülni a flamenco táncok tanulmányozásában.

Lippai Andrea - Biográfia 21998 nyarán lehetőségem nyílt eljutni a flamenco szülőhazájába Andalúziába, ahol közelebbről megismerhettem ezt az életérzést (hiszen a flamenco nem csak egy néptánc, hanem viselkedésforma, az érzelem kinyilvánítás sajátos formája, elementáris erő, ritmus és energia, nőiesség, férfiasság, szépség, fájdalom, egyszóval ÉLETÉRZÉS.). Alkalmam volt megismerkedni olyan emberekkel akik bevezettek a flamenco titkaiba. Pl.:CARMEN SEGURA aki kislány korától az egyik legnagyobb mestertől tanult. FARRUCO-tól, vagy MIGUEL VARGAS, aki egy ősi flamenco család (FERNANDEZ) tagja. Ez rengeteget lendített eddigi tudásomon és egyre jobban kívánom, hogy minél többet- és többet megismerjek a flamenco rejtelmeiből. Szerencsére nem csak Andalúziában tudom fejleszteni tudásomat, hanem Bécsben GERTRAUD MAAR mesternőnél, is aki számos spanyol mestert hív meg-évek óta- saját stúdiójába előadásokat és kurzusokat tartani.Pl.: Amparo De Triana, Maria Mercedes León, Timo Lozano, Montse Sanchez, Angelita Gomez...

Lippai Andrea - Biográfia 3A mai táncéletet figyelemmel kisérve külföldön már egyre nagyobb teret hódit a FLAMENCO melyet sokan csak spanyol táncként ismernek, pedig ennél sokkal több. Mór, zsidó, spanyol, bizánci, indiai és cigány elemeket tartalmaz. Zenei alapszókincse már több mint 500 éves, de mai formája csak a XIX. sz-ban alakult ki. Ez a különböző népek és kulturális hagyományok keveredése nyomán újonnan létrejött / bonyolult ritmikájú zenei és táncműfaj most kezd igazán világszerte megújulni és fejlődése még számtalan lehetőségeket rejt magában. Mivel én Magyarországon élek, és csak ritkán van alkalmam hosszabb időt Spanyolországban tölteni, a rengeteg információ amit rövid időn belül különböző mesterektől kapok nagyon sokféle, és hosszabb idő kell mire leszűrődik, kitisztul az emberben a saját stílusa. Természetesen én hozzá teszem a balettból hozott tapasztalataimat amit kisgyermekkoromtól kezdve 20 évig műveltem.

vissza a tetejére

Díjak, kitüntetések

Lippai Andrea - kitüntetések Lippai Andrea - kitüntetések
Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt 2011.augusztus 2.
Lippai Andrea - kitüntetések Lippai Andrea - kitüntetések
Matilde Coral Táncakadémia 2007: Isabel Bayón és Antonio el Pipa kurzusok
Lippai Andrea - kitüntetések Lippai Andrea - kitüntetések
A Latin-Amerikai kultúra terjesztéséért 2006-ban Harangozó Gyula-díj az év
7 legjobb táncosának 2006-ban

Lippai Andrea - kitüntetések Lippai Andrea - kitüntetések
Táncművészet című magyar folyóirat kitűntetése 2004-ben EuroPas Táncdíj Matilde Coral Tánciskolájának
oklevele 2001-ben
Lippai Andrea - kitüntetések Lippai Andrea - kitüntetések
Professzionális Flamenco Akadémia
Matilde Coral Tánciskolájának oklevele 2000-ben

vissza a tetejére

Referenciák

Referenciák Magyarországon:

Atrium Hyatt, Badacsonyi Borhetek 2006, Benczúr Ház, Budai vár, Színészek Világjátéka, Debreceni Csokonai Színház, Duna Karnevál, Duna Palota, Esztergomi Várszínház, Európa Liget Fesztivál, Fészek, Klub, Flamenco Szálló, Fonó Budai Zeneház, IBS (Buda Stage), Kisterenyei Kastélynapok, Kongresszusi Központ, Latin lemezbemutató, Magyar Állami Operaház (Sztárgála), Margit-sziget, MOM Művelődési Központ, Művészetek Völgye, Nemzeti Táncszínház (Várszínház), Nemzetközi Borfesztivál 2003, Orvoskonferencia, Pataky Művelődési Központ, Pécsi Gitárfesztivál, Pepsi Sziget, Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál, Pesti Vigadó, Petőfi Csarnok, Petőfi Művelődési Központ, Pilisvörösvári Napok, Roma divatshow, Roma parlament, Salgótarjáni Tavaszi Fesztivál, ShowExpo, Szombathelyi Savaria Fesztivál, Tátrai-Szűcs Latin, Thalia Színház, Újpalotai Napok, Veszprémi Nyári Fesztivál,stb...(lásd:eloadasok)

Jótékonysági estek: ÖKO Ház MOM (Táncfantáziák), Kongresszusi Központ, Táncgála Grand Café

Referenciák külföldön:

Gieshübl, Wolfsegg, Baden Casino, Interkult-Theater, Wiener Rathaus, Bank Austria, Naturhistorischen Museum, Dubai Hyatt Regancy Hotel, Museumsquartier, Bécsi Utcafesztivál

vissza a tetejére

La Pasión Tánciskola - Angyal Krisztián és Fábián Gabriella táncos oldala